Popotniški načrt za obisk Galapagosa

Za potovanje na in z Galapaškega otočja obstajajo določena pravila in omejitve, predvsem pa je potovanje na ta odmaknjeni konec sveta precejšen finančni zalogaj, na katerega se morate pripraviti. Za lažje načrtovanje vašega popolnega potovanja zato spodaj prilagam najin popotniški načrt.

Snorklanje na plaži Estacion | FOTO: osebni arhiv

Vse se je začelo v obmorskem ekvadorskem mestu Guayaquil, od koder sva z Damijanom poletela proti težko pričakovanemu narodnemu parku Galapagos. Na otočje lahko letiš samo iz ekvadorskih mest Quito in Guayaquil, pristaneš pa lahko na enem od dveh lokalnih letališč, na otoku Baltra ali San Cristobal. Potovanju na otočje v Pacifiškem oceanu, 1.000 kilometrov od ekvadorske obale, sva namenila skoraj polovico celotnega potovanja v Ekvador, skupaj slabih deset dni. In če bi še enkrat načrtovala najino potovanje, bi zagotovo dodala še vsaj tri ali štiri dni.

Odhodna letališča v Ekvadorju:
Quito
Guayaquil

Dohodna letališča na Galapagosu:
otok Baltra
otok San Cristobal

Mednarodni leti neposredno na Galapagos niso mogoči!
Letališče na otoku Baltra velja za najbolj ekološkega na svetu. | FOTO: Damijan Kovač

Če boste pristali na otoku Baltra, vas bodo z letališča z večjimi avtobusi najprej peljali do kanala Itabaca, ki ga boste nato prečili na razpadajočih vodnih taksijih. Na drugi strani kanala boste lahko sedli na še en avtobus ali najeli taksi, da vas odpelje do vaše končne destinacije. Najina namestitev je bila v glavnem mestu otoka Santa Cruz, v Puerto Ayori, kjer sva bila nastanjena v simpatičnem hostlu El Pinzon.

Naseljeni so štirje otoki:
otok Santa Cruz
otok San Cristobal
otok Isabela
otok Floreana
Ribja tržnica v Puerto Ayori je velika atrakcija za ptice in obiskovalce. | FOTO: Damijan Kovač

Najino popotniško pravljico sva začela na otoku Santa Cruz, ki je eden od štirih poseljenih otokov, na katerem je dovoljeno spati in je hkrati najbolj razvit otok. Na otoku stoji Darwinova raziskovalna postaja, kjer lahko opazujete skrb za podmladek galapaških želv velikank in se na lastne oči prepričate, kako ogromne so te živali v resnici. Na otoku boste lahko občudovali celo vrsto najbolj znanih galapaških živali, snorkljali boste v kristalni čisti vodi in se sprehajali na pravljičnih plažah.

En dan sva se šla potapljat v okolico otoka North Seymour in otoka Mosquera, drug dan pa na celodnevni izlet na ikonični otok Bartolome, kjer sva med snorkljanjem v zalivu Pinnacle Rock celo plavala z galapaškimi pingvini.

Celodnevni izlet na otok Bartolome, pred nami otok Daphne Major. | FOTO: Tadeja Magdič

Najina naslednja destinacija je bil otok Isabela, največji od otokov in veliko bolj divji od Santa Cruza, kjer si je narava dala duška. Otok, ki je nekoč služil kot kaznilniška kolonija, je danes še najbolj znan po zelo aktivnih vulkanih, svoj dom pa je tukaj našla velika kolonija galapaških flamencev in galapaških pingvinov.

Galapaški flamenec med iskanjem hrane v Laguni Salinas. | FOTO: Tadeja Magdič

1.–5. dan: OTOK SANTA CRUZ

Santa Cruz je z mestom Puerto Ayora najbolj turističen otok in center vsega dogajanja na arhipelagu. Otok boste lahko sami raziskovali, tukaj pa si boste lahko tudi organizirali različne izlete.

Ogledi: Raziskovalna postaja Charlesa Darwina, sprehod do zaliva Tortuga Bay, obisk znanega kanjona Las Grietas, snorkljanje na lokalnih plažah.

Opazovanje galapških želv velikank v raziskovalni postaji. | FOTO: Damijan Kovač

3. dan: Potapljaški izlet do North Seymourja in otoka Mosquera, kjer smo iskali znane kladvenice.

4. dan: Celodnevni organiziran izlet do otoka Bartolome.

Med potapljanjem v kanalu North Seymour | FOTO: osebni arhiv

6.–8. dan: OTOK ISABELA

Največji med otoki in eden od štirih poseljenih je bistveno bolj divji od Santa Cruza. Tukaj ni pravih cest, niti bankomatov. Zato pred odhodom na Isabelo poskrbite za dovolj gotovine. Hostli tukaj so nekoliko dražji od tistih v Puerto Ayori, tudi hrana v trgovinah in restavracijah je dražja. Najlažji način za odkrivanje otoka je bodisi najem kolesa ali da se odločite za organiziran izlet. Logistika na otoku pa je bolj zahtevna zaradi velikosti in neobvladljive narave.

Razgled na 10-kilometrski krater aktivnega vulkana Sierra Negra. | FOTO: Damijan Kovač

Ogledi: želvja farma Giante Tortoise Breeding center v Puertu Villamil, obisk Laguna Salinas in opazovanje galapaških flamencev v Flamingo Estuary, jutranje snorkljanje v zalivu Chonca la Perla, izlet s čolnom do Los Tuneles, pohod na vulkan Sierra Negra in Chico, izlet s kolesom do Zidu solz oziroma Muro de las Lagrimas, koktajl v baru Pink House, sprehod po plažah Puerta Villamila in opazovanje morskih legvanov.

9.–10. dan: OTOK SANTA CRUZ in VRNITEV V GUAYAGUIL

Snorkljanje v zalivu plače Estacionar, sprehod do ribiške tržnice in vrnitev nazaj na celinski del Ekvadorja, od koder naju je čakala dolga pot domov.

Več o tem, koliko vas bo takšno potovanje stalo, če si ga boste sami organizirali, si preberite v članku …